De nieuwste Samsung: samsung Galaxy S10: Nieuws, release en specificaties

Dit weten we al over de Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10 wordt begin 2019 onthuld, en belooft één van de populairste smartphones van dat jaar te worden. Veel details ontbreken nog, maar gespeculeerd wordt onder andere over een opvouwbaar scherm, driedubbele camera of een vingerafdrukscanner in het display. Daarmee is het potentieel een veelbelovende opvolger van de Galaxy S9.

Verwachte Samsung Galaxy S10 specificaties
Hoewel de Galaxy S10 pas over geruime tijd aangekondigd wordt, zijn sommige details al uitgelekt. Onderstaande Galaxy S10 specificaties zijn gebaseerd op geruchten en verwachtingen, en kunnen dus nog veranderen in aanloop naar de release.
Groot 6 inch-scherm met haarscherp beeld, mogelijk opvouwbaar
Ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt
Driedubbele camera achterop
Verbeterde gezichtsherkenning met 3D-camera’s
Keuze uit 64 en 128GB opslagruimte
Releasedatum: maart 2019
Verwachte adviesprijs: 800-900 euro

Al sinds enkele jaren brengt Samsung meerdere versies van zijn vlaggenschip uit.
De primaire versie, laten we hem de gewone Samsung Galaxy S10 noemen, is waarschijnlijk zo’n 6 inch groot. Die heeft een enkele camera achterop. Dan is er nog de Galaxy S10 Plus, met een dubbele camera en hetzelfde schermformaat. Beide hebben gebogen schermranden, vergelijkbaar met het ‘infinity display’ van de Galaxy S9.
Dan is er nog een derde variant. De codenaam is ‘Beyond 2’, maar wij noemen hem voor het gemak even de Galaxy S10 Pro. Die zou een groter scherm hebben van mogelijk zelfs 6,5 inch groot. Achterop zitten liefst drie camera’s, vergelijkbaar met de Huawei P20 Pro. Over de camera’s op de Galaxy S10 Pro is weinig bekend, maar we vermoeden dat Samsung drie verschillende sensoren inzet. De derde lens wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om in te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies.
Eindelijk: vingerafdrukscanner in het scherm
Het gerucht gaat dat Samsung al jaren bezig is met het ontwikkelen van een vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt kan worden. Oorspronkelijk zou die in de Galaxy S8 zitten, de eerste smartphone van het bedrijf met een ‘infinity display’. Het blijkt technisch echter zo uitdagend, dat het Samsung nog steeds niet gelukt is.
Wel wijst vrijwel elke bron erop dat het met de Galaxy S10 eindelijk gaat gebeuren. Insiders spreken over een ‘ultrasone’ vingerafdrukscanner. Met kleine trillingen wordt gedetecteerd of de juiste vinger op het scherm geplaatst is. Geen gedoe meer om de scanner achterop te vinden: raak het scherm aan, swipe omhoog en je toestel is ontgrendeld.
‘Gezichtsherkenning in plaats van irisscanner’
Voor gebruikers die toch liever een andere beveiligingsmethode gebruiken, zou Samsung ook werken aan verbeterde gezichtsherkenning. Nu gebruikt het bedrijf nog een irisscanner, maar die is nogal precies. Alleen als je het toestel bij voldoende licht goed voor je gezicht houdt, gaat ontgrendeling vlot.
Voor de Galaxy S10 zet Samsung mogelijk enkele sensoren in om gezichtsherkenning toe te passen zoals Apple’s FaceID. Dat werkt ook goed als je de telefoon niet recht voor je neus houdt, én is moeilijker voor de gek te houden dan gezichtsherkenning op veel andere smartphones. Veel toestellen gebruiken de selfiecamera, die al te neppen is met een foto. Met sensoren die gezichtsdiepte meten zit je een stuk veiliger.

Galaxy S10 releasedatum en adviesprijs
Het is nog niet bekend wanneer de Galaxy S10 officieel onthuld wordt. We verwachten echter dat Samsung het schema van voorgaande jaren volgt. Voorgaande toestellen in de Galaxy S-reeks werden steeds in het voorjaar onthuld. We verwachten dan ook dat Samsung de Galaxy S10 eind februari presenteert, met een release in maart of uiterlijk begin april 2019.
Ook de Galaxy S10 adviesprijs is nog onbekend. We verwachten dat Samsung in de buurt blijft van de Galaxy S9. Dat betekent dat het instapmodel je tussen de 750 en 850 euro kost. Kies je voor een verwachte Galaxy S10 Plus-variant met meer camera’s, of wil je een model met opslagruimte, dan komt er waarschijnlijk nog 100 of 200 euro bij.

Samsung Galaxy S10 specs:

Scherm
SchermtypeAmoled
Aantal kleuren16M
MultitouchJa
TouchscreentechniekCapacitive
ToetsenbordtypeTouchscreen
Processor
CPU coresOcta Core
Camera
Camera’s achterop2
AutofocusJa
FlitserJa
FlitstypeLED
StabilisatieJa
Digitale zoomJa
Geo taggingJa
GezichtherkenningJa
Video
Video-opnameJa
Videoresolutie3840 x 2160 (4K)
Frames per seconde960 fps
Audio
Bluetooth stereo (A2DP)Ja
Spraakcommando’sJa
Accu
TypeLithium-Ion
Draadloos opladenJa
ConnectorUSB-C
Formaat
StofdichtJa
SpatwaterdichtJa
WaterdichtJa
Software
BesturingssysteemAndroid 8.1
Verbindingen
2G (edge, gprs)Ja
3G (hspa, hspa+, hsdpa, hsupa, umts)Ja
4G (lte)Ja
4G+ (lte advanced)Ja
Frequentiebereik800, 850, 900, 1800, 1900, 2100, 2600 MHz
WiFi aanwezigJa
WiFi (wlan)Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
5GHz ondersteuningJa
NFCJa
BluetoothBluetooth 5.0
Features
Uitbreidbaar geheugenmicroSD tot 512 GB
Type simkaartNano sim
TrilfunctieJa
Sensoren
GPSJa
AccelerometerJa
GyroscoopJa
Proximity sensorJa
KompasJa
VingerafdrukscannerJa
Productkenmerken
Fabrieksgarantie1 jaar
Aangekondigd2019-02-27
Releasedatum2019-03-30

Deze nieuwe Samsung-chip zit straks in de Galaxy S10 – dit kun je ermee..

Samsung heeft een nieuwe chipset ontwikkeld die vanaf begin volgend jaar zeer waarschijnlijk in de Galaxy S10 zit. De Exynos 9820-chip belooft onder andere verbeteringen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Samsung Galaxy S10-chip onthuld

Massaproductie van deze nieuwe Exynos 9820-chip begint eind dit jaar, zo heeft Samsung bevestigd. Hoewel de Galaxy S10 nergens wordt genoemd in de aankondiging van de nieuwe chip, is het zeer waarschijnlijk dat het de eerste Exynos 9820-smartphone wordt. Eerdere Galaxy S-toestellen hadden ook steeds de primeur.

Grootste nieuwe feature is de toevoeging van een neural processing unit, of NPU. Met zo’n chip kunnen verschillende toepassingen voor kunstmatige intelligentie op het apparaat zelf verwerkt worden. Een NPU kan bijvoorbeeld razendsnelle beeldherkenning toepassen terwijl je fotografeert.